Boligindretning - sådan kommer du i gang

 

Boligindretning kan virke som en stor og måske uoverkommelig udfordring, når man lige er flyttet til en ny bolig eller bare gerne vil have ændret lidt i sin nuværende indretning. Men det behøver det ikke være! Det handler blot om at vide, hvor man skal begynde og hvad man bør overveje inden. 

 

Moderne eller klassisk?

 

Er du lige flyttet, eller skal du til at flytte, så er det en god idé at være opmærksom på nogle ting fra starten, så du undgår at spilde tid eller penge på noget, som du ikke ønsker i sidste ende. Begynd med at kigge på den indvendige byggestil i din nye bolig og stil dig selv disse spørgsmål:

 

- Er den moderne eller af ældre dato?

- Er der f.eks. lige lofter, nyere gulve og moderne vinduer uden sprosser eller andet pynt?

- Eller er der stuk i loftet, afhøvlede ældre gulve og skråvægge eller andre skæve vinkler?

 

Beslut dig dernæst for, hvilken stil, du ønsker. Ønsker du en moderne stil i en moderne bolig, har du mere eller mindre frie hænder til at møblere med moderne møbler og tilbehør. Ønsker du derimod en moderne stil i en ældre bolig eller omvendt, skal du være opmærksom på, at det kræver lidt ekstra at ’overdøve’ boligens indvendige byggestil. Der skal med andre ord ekstra fokus på de moderne møbler og dekoration, hvis eksempelvis en ældre bolig med stuk, afhøvlede gulve og sprossede vinduer skal fremtræde som et ultramoderne hjem. 

 

Tip! Vær opmærksom på, hvilken indvendig byggestil din nye bolig har, når du beslutter dig for din indretning. Moderne indretning i ældre boliger kræver ultramoderne møbler, mens moderne indretning i en moderne bolig kan bære nogle mindre moderne møbler uden at det går ud over den ønskede stil.

 

Sæt ekstra fokus på de moderne møbler i en ældre bolig. Det giver en flot kontrast i hjemmet. På billedet ses Pulpo Loll sidebordet.

Kontrast med farver

Står du ikke og skal flytte, men ønsker bare en ny indretning eller måske en ny stil i din nuværende bolig? Her handler det om at udskifte de rigtige ting, så den nye stil kommer bedst mulig til udtryk med mindst mulig forandring. Bor du f.eks. med neutrale farver, men ønsker lidt mere spræl i indretningen, så beslut dig for 1-2 farver, som du ønsker at tilføje.

Vælg klare farver, som eksempelvis rød eller limegrøn, og hold dig til de farver hele vejen. Nu handler det om, hvor meget du tør, og hvor sikker du er på valget af dine farver: Er du lidt usikker på farvevalget og om du overhovedet vil trives med at bo med klare farver, så start i det små – udskift puder, stearinlys, viskestykker, dækkeservietter osv. til de nye farver.

Er du mere modig, så kan du ud over de nævnte små ting også vælge at udskifte en enkel eller to af de lidt større ting, som f.eks. sofaen eller spisebordsstolene. Husk at uanset hvor meget eller hvor lidt du udskifter med de nye farver, så skal ’farveklatterne’ fordeles jævn i rummet eller boligen, så det virker integreret. 

Tip! Skab en ny indretning ved at udskifte de rigtige ting i din bolig. Tilføj f.eks. nye farver til din indretning ved at udskifte små ting som puder, stearinlys og dækkeservietter. Hold dig til 1-2 nye farver og sørg for at fordele de nye farvede elementer jævnt i rummet eller boligen. 

 

Få flere gratis indretningstips

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få indretningstips direkte i indbakken. Du deltager samtidig i konkurrencen om et gavekort på kr. 1000,- hver måned til Unoliving.com. Og i denne måned kan du desuden vinde en ægte amerikansk havestol. Tilmeld dig her >

 

 

Klare farver som f.eks. orange eller limegrøn giver spræl til indretningen, men hold dig til 1-2 nye farver og sørg for, at de er fordelt jævnt i rummet. Et perfekt match til de hvide spisebord kunne være den orange spisebordsstol.

 

 

Pia Søgaard - Indretningskonsulent     

 

 

 

 

 

 Af Pia Søgaard, indretningskonsulent

 Pia Søgaard arbejder til daglig som indretningskonsulent og skribent. Hun har bred erfaring med indretning, boligstyling og  materialerådgivning for private såvel som erhvervskunder. I 2013 debuterede Pia Søgaard desuden som forfatter med e-bogen ”Boligindretning – en simpel guide”.