Hvilken pære skal jeg vælge?

Valg af rette pære

 

Står du og skal købe en ny lampe, men har ikke helt styr på halogen, LED, sparepære og glødepære? Så brug et par minutter her på at danne dig et overblik over de forskellige muligheder, fordele og ulemper ved de forskellige lyskilder, samt hvordan økonomien er i forhold til levetid på hver pære.

 

Sparepære:

Den foretrukne belysningstype, og den type pære vi anbefaler du har flest af. Lavenergipærer, sparepærer eller A-pærer bruger op mod 80% mindre strøm i forhold til almindelige glødepærer, og de holder desuden op til 15 gange længere. Det er let at høre at der er masser af gode argumenter for at vælge sparepærer, men disse har selvfølgelig både fordele og ulemper. 

Sparepæren er god til generel belysning – f.eks. til dine bordlamper eller gulvlamper. Vælg med fordel en pæreformet pære, som fordeler lyset lidt mere optimalt end en stavformet. Egentlig er en A-pære et lille lysstofrør, og fungerer ikke på samme måde som traditionelle glødelamper. Derfor vil nogle mene at en sparepære giver et knapt så ”varmt” lys, som man måske ellers har været vant til. Der er dog hjælp at hente, så længe man vælger at spendere lidt mere på en dyrere pære. Disse pærer har som oftest en bedre gengivelse af det varme lys. Husk at man ikke kan sammenligne watt effektivitet mellem glødepærer og sparepærer. Generelt kan man bruge 7-9 watts sparepærer til mindre lamper, og 15 watts til de større. Jo flerre pærer i dit hjem, jo bedre for din økonomi. Hver pære kan spare dig op til 75 kr om året, så det løber hurtigt op.

 

Halogenpærer:

Er du ikke tilhænger af de efterhånden almindelige a-pærer eller sparepærer, er der stadig hjælp at hente i halogenpærerne. Halogenmærket der med sit varme lys  minder meget om glødepæren hedder EcoClassic og er i princippet en glødepære med en halogenstift. EcoClassic pæren har samme farvespektrum som glødepæren, og det er desuden muligt at dæmpe lyset, hvormed du også forlænger levetiden. Pæren bruger kun 75% energi i forhold til glødepæren og har en levetid der er dobbelt så lang.

De smarte halogenpærer har gjort deres definitive indtog på det danske marked, da de energivenlige og samtidig matcher glødepærens gode farvegengivelse. Samtidig har de små pærer givet videre rammer for lampedesign og har haft stor indflydelse på design inden for belysning de seneste 20 år. På trods af at halogen ikke kan hamle op med A-pærerne, både energimæssigt og levemæssigt, er de stadig langt bedre end glødepærer. Skal der nævnes en ulempe, må det være, at halogenpærerne bliver meget varme, så undgå at bruge dem, der hvor der er chance for at små fingre kommer tæt på dem. 

LED:

LED - Light Emitting Diodes - er en af de nye lyskilder, og selvom der stadig udvikles på disse pærer, findes der efterhånden et bredt udvalg på markedet til fornuftige penge. Faktisk er LED-pæren allerede nu den pære på markedet, der giver dig de største besparelser på el-regningen – nærmere bestemt sparer LED op mod 90% energi sammenlignet med de gamle glødepærer. 

De tidlige generationer af LED-pære var kendetegnet ved deres afgrænsede belysningsmuligheder, men de nye generationer fungerer efterhånden lige så godt som halogen eller sparepærer. LED lampens store minus er dog, at den er dyr i anskaffelse, men da den udnytter energien ekstremt effektivt, er den tjent hjem på 2-3 år – det kan måske lyde som lang tid, men pærens forventede levetid er 15-20 år, såfremt at den ikke er defekt, så alt i alt, vil du have sparet store summer i den periode, skulle du vælge at skifte til LED.

 

Er du blevet lidt klogere på pærer, og er klar til at vælge din nye lampe? Find det store udvalg her:  https://unoliving.com/belysning